21 december 2021

Galakväll på Konserthuset

Stenastiftelsen firar i år 25-årsjubileum genom att finansiera och stödja ett stort antal arrangemang i Göteborg. Bland de mest omtalade är musikalen ”Kärlek skonar ingen” som är baserad på Håkan Hellströms musik och låttexter, Konstutställningen ”Brännpunkt Europa – Nysakligheter 1919–1939” på Göteborgs konstmuseum, Nobel Museum on Tour i Göteborg, Jubileumsutställningen ”Mot en annan värld-25 år av svensk samtidskonst”, en utställning med verk av några av stiftelsens tidigare kulturstipendiater.

Jubileumsåret avslutades med en sprakande festkväll på konserthuset med Göteborgs Symfoniska orkester, internationellt kända artister och musiker, utdelning av årets kulturstipendier, en filmkavalkad över stiftelsens 25-åriga verksamhet, allt under ledning av stiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson.

Medan de 800 inbjudna gästerna satte sig till rätta, stämde musikerna sina instrument och glada röster hördes. Sorlet tystnade först när kvällens konferencier Madeleine Olsson Eriksson gjorde entré och hälsade alla välkomna till Stenastiftelsens jubileumskväll där alla som uppträder är nya eller tidigare stipendiater. När dirigenten Anja Bihlmaier lyfte taktpinnen och musikerna började spela ”En festouvertyr”, specialskriven av Andrea Tarrodi till stiftelsens 25-årsjubileum, satt publiken som trollbunden. Kvällen kunde inte ha börjat bättre.

Sara Trobäck på violin och Claes Gunnarsson på cello framförde sedan Libertango-Oblivion-La Muerte del Angel av Astor Piazzolla tillsammans med symfoniorkestern och med ett nyskrivet arrangemang av Daniel Friberg. Musiken och stycket har undan för undan vuxit fram för att hedra stiftelsen berättade Sara.

Årets kulturstipendiat inom bildkonsten, Emanuel Röhss, kom sedan upp på scenen. Han berättade att han var uppväxt i Göteborg men lämnat hemstaden för att bo och arbeta i Los Angeles. Han beskrev hur hans konstnärskap har gått från att vara fokuserat på måleri till att idag omfatta en kombination av medier där text, måleri, skulptur, film, arkitektoniska element och scenografiska installationer samverkar. Innan han tog emot stipendiet på 300 000 kronor avslöjade han att hans senaste passion är bergsklättring. En sport som passar en risktagare och konstnär som gillar utmaningar.

Professor Anders Ynnerman och chefen för Universeum Carina Halvord berättade om det publika visualiseringslabbet på Universeum som kunnat förverkligas tack vare en donation på 50 miljoner kronor från stiftelsen. Där kan människor utforska och förstå vetenskapliga data med hjälp av den allra senaste tekniken. Som exempel på vad som är möjligt visade de en hissnande film ”Open Space”, en resa som börjar på planeten Mars och sedan fortsätter ut i universum bland galaxer och miljarder stjärnor. Allas ögon var som klistrade vid filmduken. Fiktion och verklighet gled ihop.

De internationellt välkända sångerskorna sopranen Camilla Tilling och mezzosopranen Katarina Karnéus, som båda lagt opera- och konsertvärlden för sina fötter och sjungit på alla de stora scenerna, framförde ”Blomsterduetten” ur operan Lakmé skriven av Leo Delibes.

Förra årets kulturstipendiat, musikern och sångaren Daniel Norgren, slog sig sedan ner vid flygeln och sjöng och spelade ”THE Old Saw Mill”, en låt skriven av honom själv.

Första akten avslutades med kvällens största överraskning, filmskådespelerskan Alicia Vikander, som av stiftelsen utsetts till 2021 års honorärstipendiat. Hennes ungdomsdröm var att få dansa Lindy Hop tillsammans med sin tidigare danslärare Sebastian Michanek. Och denna kväll gick drömmen i uppfyllelse. Till takterna av Louis Primas ”Sing, Sing, Sing ” dansade hon med Sebastian och elever från Svenska Balettskolan och bjöd publiken på ett sprudlande glatt och svängigt nummer. Alicia berättade att hon beslutat att donera sitt stipendium till ett filmprojekt, en filmskola för högstadieelever där de får lära sig att göra film. Och kanske bäst av allt, Alicia kommer själv att följa projektet och ta aktiv del i det.

Andra akten inleddes med att kören Vocal Art Ensemble a cappella sjöng ”A Triumph to Exist” tonsatt av körens mångårige ledare Jan Yngwe. Jazzmusikern Lars Danielsson på kontrabas och Grégory Privat på piano spelade sedan tillsammans ”The Fifth Grade Passacaglia” i ett specialarrangemang av Lars Danielsson.

David Dencik, Artist in Residence på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och senast känd från TV-serien Kastanjemannen, berättade under den talande rubriken ”En skådespelares trosbekännelse” att han fick pröva fyra gånger innan kan kom in på Teaterhögskolan i Stockholm. Varför han till sist blev antagen, vad han gjorde annorlunda, är en fråga han aldrig fått svar på. David talade varmt om hur det är att vara involverad i de unga teaterelevernas utbildning om att som uttryckte det komma in i skådespeleriets maskinrum.

Dansaren, trollkarlen, musikern, poeten Karl Einar Häckner kom in på scenen och visade i rask takt upp alla sina färdigheter innan han sist helt klev in i rollen som sångare. Till ackompanjemang på dragspel av Bernt Andersson sjöng han sin nyskrivna låt ”Jag vill” och fick publiken att skratta och sjunga med i refrängen.

Kvällen avslutades med att stiftelsens andra kulturstipendiat 2021, Barbara Hannigan, bokstavligen intog scenen genom sin personlighet och utstrålning. Hon är något så ovanligt som både dirigent och sångerska – på en och samma gång. 2015–2016 var Barbara Artist in Residence på Göteborgs Konserthus och hon är ofta tillbaka som gästdirigent. Barbara berättade att hon reser mycket och att det går bra bara hon får bo i en egen liten lägenhet och ha med sig sitt te, sitt salt och sin honung. Barbara har fått flera priser och stipendier under sin karriär och sällan behållit dem för egen räkning men med Stenastipendiet tänker hon annorlunda eftersom det uttryckligen säger att det är till för stipendiatens personliga utveckling. Och enligt henne själv behöver hon förbättra sin andning. Girl Crazy Suite av George Gershwin med Barbara som både sångsolist och dirigent tillsammans med symfoniorkestern var en strålande final. Applåderna ville aldrig ta slut!

Fler nyheter