Aktuellt

Madeleine Olsson Eriksson – ny medicine hedersdoktor

Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Ryggmärgsskadecentrum etableras i Göteborg

En ryggmärgsskada kan innebära allt från lätta motoriska och sensoriska problem till totalförlamning. Varje år skadas och insjuknar ett 50-tal personer i VGR. Göteborg har sedan länge en ledande roll i Sverige inom flera ryggmärgsskadeområden men såväl omhändertagande som organisation behöver stärkas. Ett Ryggmärgsskadecentrum, som brett samarbetar med institutioner inom Göteborgs universitet, Sahlgrenska sjukhuset, Västra Götalandsregionen, Halland och primärvård/kommuner, behöver inrättas för att kunna ta fram och förmedla kunskap samt producera skräddarsytt utbildningsmaterial för kommuner, personer med ryggmärgsskada och deras assistenter.
Professor, Tiina Rekand, är rekryterad till Ryggmärgsskadecentrum, som kommer att placeras inom Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att säkerställa internationell kvalitet på utbildning och forskning.
År: 2017
Donation: 34 152 000 kr

UC Berkeley Sommarprogram

Det 5-åriga mastersprogrammet Industriell teknik och management vid Chalmers tekniska högskola kombinerar utbildning i teknik med utbildning i företagande och ekonomi. En av de mest uppskattade delarna i utbildningen är Berkeleys sommarprogram. Det består av tre moduler: kurser, studiebesök och företagsanknutna projektarbeten. Dr Marcus Holgersson, assisterande professor vid institutionen och gästforskare vid Haas School of Business vid UC Berkeley, är ansvarig för planering och genomförande av sommarprogrammet. Till sommarprogrammet 2017 har 37 studenter antagits. För att alla oavsett personlig ekonomisk situation skall kunna delta har Stenastiftelsen donerat 550 000 kronor till Chalmers tekniska högskola.
År: 2017
Donation: 550 000 kr

Stenhuset
Kategori: Övriga bidrag   År: 2015   5 000 000 kr

VÄRLDSPREMIÄR PÅ GÖTEBORGSOPERAN

ArtikNotorious har världspremiär på GöteborgsOperan den 19 september 2015. Det är ett specialbeställt verk tonsatt av en av Sveriges ledande operakompositörer, Hans Gefors. Librettist är musikdramatikern Kertin Perski, som skrivit flera operor tillsammans med svenska och danska tonsättare.

Operan är baserad på Alfred Hitchcocks kända spiontriller Notorious där Ingrid Bergman spelade rollen som den amerikanska spionen Alicia och Cary Grant uppträdde som agent Devlin. På GöteborgsOperan är det hovsångerskan Nina Stemme som har rollen som Alicia och den internationellt kände sångaren John Lundgren spelar agent Devlin. Andra betydande roller har tenoren Michael Weinius som exiltysken Alex och mezzosopranen Katarina Karnéus som spelar hans mor.

Ingrid_Bergman_in_Notorious_Trailer
Handlingen kretsar kring Alicia som efter det att hennes tyske far dömts för förräderi mot USA blir uppsökt av agenten T.R. Devlin. Han vill att hon ska spionera på några av hennes fars nazistiska vänner nere i Sydamerika. Devlin och Alicia blir förälskade i varandra men Alicia måste slutföra sitt uppdrag att förföra en inflytelserik tysk man för att samla information om ett topphemligt projekt. När förräderiet till sist uppdagas blir konsekvenserna en fråga om liv och död.

Som regissör har GöteborgsOperan lyckats kontraktera Keith Warner, en av världens just nu mest betydelsefulla operaregissörer. Nyligen satte han upp Wagners Nibelungenring på Covent Garden i London. Notorious blir ’Warners första uppsättning i Sverige.

Förhoppningsvis kommer Notorious genom sin mycket höga kvalitet och konstnärliga nivå att locka och uppmuntra publiken att ta till sig en modern och nyskriven opera. Hans Gefors musik som är både direkt och känslomässig kommer därvid lag att ha stor betydelse. För utvecklingen av svensk opera kommer Notorious att ha avgörande betydelse.

Recensioner:

150921_Dagens Nyheter

150923_Aftonbladet

150921_Svd

150921_Göteborgs-Posten

150921_Kvällsposten

150922_Sydsvenskan

Artikel i International New York Times 20150901_104125.pdf

 

Vill du veta mer om de stipendier och bidrag vi delar ut varje år?

eller följ oss på Twitter och Instagram