Aktuellt

FARTYGSDOP I STRÅLANDE SOL

Rehabcentret Treklöverhemmet har tack vare en donation från Stenastiftelsen kunnat skaffa en specialbyggd båt, som också kan ta ombord rullstolsburna. Nu är det fritt fram för alla oavsett handikapp att kunna komma ut på havet och ta sig i land på en ö i kustbandet.

Madeleine Olsson Eriksson – ny medicine hedersdoktor

Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Ryggmärgsskadecentrum etableras i Göteborg

En ryggmärgsskada kan innebära allt från lätta motoriska och sensoriska problem till totalförlamning. Varje år skadas och insjuknar ett 50-tal personer i VGR. Göteborg har sedan länge en ledande roll i Sverige inom flera ryggmärgsskadeområden men såväl omhändertagande som organisation behöver stärkas. Ett Ryggmärgsskadecentrum, som brett samarbetar med institutioner inom Göteborgs universitet, Sahlgrenska sjukhuset, Västra Götalandsregionen, Halland och primärvård/kommuner, behöver inrättas för att kunna ta fram och förmedla kunskap samt producera skräddarsytt utbildningsmaterial för kommuner, personer med ryggmärgsskada och deras assistenter.
Professor, Tiina Rekand, är rekryterad till Ryggmärgsskadecentrum, som kommer att placeras inom Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att säkerställa internationell kvalitet på utbildning och forskning.
År: 2017
Donation: 34 152 000 kr

Stenhuset
Kategori: Forskningsbidrag   År: 1997   51 000 000 kr

Stena Center

Stena Center (foto: Chalmers Innovations hemsida)

I mitten av 90-talet uppkom behovet av en företagsinkubator från Chalmers Tekniska Högskola. Man arbetade fram en affärsplan och sökte finansiering från olika regionala industrier för att kunna verkställa planen. Genombrottet kom 1997  genom en donation på 51 miljoner kronor från Stenastiftelsen.

Donationen utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation och möjliggjorde utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamheten vid Chalmers. Chalmers Innovation är således en av Sveriges äldsta inkubatorer. Donationen användes framförallt till att investera i fastigheten Holtermanska Sjukhuset som kom att bli Stena Center. Det är idag en plats där idéer och entreprenörer utvecklas och företag bildas.

(text hämtad från Chalmers Innovations hemsida)

www.chalmersinnovation.com

Vill du veta mer om de stipendier och bidrag vi delar ut varje år?

eller följ oss på Twitter och Instagram