Aktuellt

Madeleine Olsson Eriksson – ny medicine hedersdoktor

Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Ryggmärgsskadecentrum etableras i Göteborg

En ryggmärgsskada kan innebära allt från lätta motoriska och sensoriska problem till totalförlamning. Varje år skadas och insjuknar ett 50-tal personer i VGR. Göteborg har sedan länge en ledande roll i Sverige inom flera ryggmärgsskadeområden men såväl omhändertagande som organisation behöver stärkas. Ett Ryggmärgsskadecentrum, som brett samarbetar med institutioner inom Göteborgs universitet, Sahlgrenska sjukhuset, Västra Götalandsregionen, Halland och primärvård/kommuner, behöver inrättas för att kunna ta fram och förmedla kunskap samt producera skräddarsytt utbildningsmaterial för kommuner, personer med ryggmärgsskada och deras assistenter.
Professor, Tiina Rekand, är rekryterad till Ryggmärgsskadecentrum, som kommer att placeras inom Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att säkerställa internationell kvalitet på utbildning och forskning.
År: 2017
Donation: 34 152 000 kr

UC Berkeley Sommarprogram

Det 5-åriga mastersprogrammet Industriell teknik och management vid Chalmers tekniska högskola kombinerar utbildning i teknik med utbildning i företagande och ekonomi. En av de mest uppskattade delarna i utbildningen är Berkeleys sommarprogram. Det består av tre moduler: kurser, studiebesök och företagsanknutna projektarbeten. Dr Marcus Holgersson, assisterande professor vid institutionen och gästforskare vid Haas School of Business vid UC Berkeley, är ansvarig för planering och genomförande av sommarprogrammet. Till sommarprogrammet 2017 har 37 studenter antagits. För att alla oavsett personlig ekonomisk situation skall kunna delta har Stenastiftelsen donerat 550 000 kronor till Chalmers tekniska högskola.
År: 2017
Donation: 550 000 kr

Stenhuset
Kategori: Övriga bidrag   År: 2016   120 000 kr

OPERAN NOTORIOUS ÖVERSÄTTS TILL TYSKA

Hösten 2015 satte GöteborgsOperan upp ett specialbeställt operaverk tonsatt av Hans Gefors och med Kerstin Perski som librettist. Operan är baserad på Alfred Hitchcocks kända spiontriller Notorious där Ingrid Bergman spelade rollen som den amerikanska spionen Alicia och Cary Grant uppträdde som agent Devlin. På GöteborgsOperan var det hovsångerskan Nina Stemme som hade rollen som Alicia och den kände sångaren John Lundgren spelade agent Devlin. Dirigent vid världspremiären var Patrik Ringborg. Notorious fick mycket fina recensioner både i svensk och internationell press. En förutsättning för att operan skall göra ”världskarriär” är dock att översättningar av verket finns tillgängliga. En sångbar engelsk översättning, finansierad av stiftelsen finns redan, men skall Notorious kunna sättas upp i Tyskland måste librettot översättas till tyska. Semperoperan i Dresden har visat intresse och chefredaktören för Opernwelt tycker att det är den viktigaste nya opera som komponerats på många år. Genom ett bidrag från stiftelsen blir det nu möjligt för Generalmusikdirektor Patrik Ringborg vid Staatstheater Kassel att översätta Notorious till tyska.

Vill du veta mer om de stipendier och bidrag vi delar ut varje år?

eller följ oss på Twitter och Instagram