Aktuellt

FARTYGSDOP I STRÅLANDE SOL

Rehabcentret Treklöverhemmet har tack vare en donation från Stenastiftelsen kunnat skaffa en specialbyggd båt, som också kan ta ombord rullstolsburna. Nu är det fritt fram för alla oavsett handikapp att kunna komma ut på havet och ta sig i land på en ö i kustbandet.

Madeleine Olsson Eriksson – ny medicine hedersdoktor

Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Ryggmärgsskadecentrum etableras i Göteborg

En ryggmärgsskada kan innebära allt från lätta motoriska och sensoriska problem till totalförlamning. Varje år skadas och insjuknar ett 50-tal personer i VGR. Göteborg har sedan länge en ledande roll i Sverige inom flera ryggmärgsskadeområden men såväl omhändertagande som organisation behöver stärkas. Ett Ryggmärgsskadecentrum, som brett samarbetar med institutioner inom Göteborgs universitet, Sahlgrenska sjukhuset, Västra Götalandsregionen, Halland och primärvård/kommuner, behöver inrättas för att kunna ta fram och förmedla kunskap samt producera skräddarsytt utbildningsmaterial för kommuner, personer med ryggmärgsskada och deras assistenter.
Professor, Tiina Rekand, är rekryterad till Ryggmärgsskadecentrum, som kommer att placeras inom Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att säkerställa internationell kvalitet på utbildning och forskning.
År: 2017
Donation: 34 152 000 kr

Stenhuset
Kategori: Övriga bidrag   År: 2015   250 000

MAESTRO KURT MASUR DIRIGERAR AURORA SYMPHONY ORCHESTRA

Tidigare chefsdirigenten för New York Philharmonic, London Philharmonic Orchestra och Orchestre National de France, Kurt Masur, kommer till Trollhättan/Vänersborg sommaren 2015. Nordiska Kammarmusikföreningen arrangerar då Forum Aurora, som är tänkt att bli ett nytt årligen återkommande event, en mötesplats för olika konstarter, utbyten, entreprenörskap och debatter.

På sikt är målsättningen med Forum Aurora:

Att på högsta konstnärliga nivå erbjuda ny och befintlig publik enastående konsertupplevelser

Att utvecklas till en internationell och ledande mötesplats för klassisk musik i Västra Götaland 

Att vara en kreativ, innovativ och drivande motor i Västra Götalands kulturliv

Stenastiftelsens donation på 250 000 kronor gör det möjligt att inbjuda Kurt Masur, en av tidernas största dirigenter, att komma till Trollhättan/Vänersborg under en vecka. Han kommer att dirigera konserter med Aurora Symphony Orchestra och delta i seminarier riktade till såväl allmänheten som musiker och media.

MASUR_20 (2)

Vill du veta mer om de stipendier och bidrag vi delar ut varje år?

eller följ oss på Twitter och Instagram