Aktuellt

FARTYGSDOP I STRÅLANDE SOL

Rehabcentret Treklöverhemmet har tack vare en donation från Stenastiftelsen kunnat skaffa en specialbyggd båt, som också kan ta ombord rullstolsburna. Nu är det fritt fram för alla oavsett handikapp att kunna komma ut på havet och ta sig i land på en ö i kustbandet.

Madeleine Olsson Eriksson – ny medicine hedersdoktor

Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Ryggmärgsskadecentrum etableras i Göteborg

En ryggmärgsskada kan innebära allt från lätta motoriska och sensoriska problem till totalförlamning. Varje år skadas och insjuknar ett 50-tal personer i VGR. Göteborg har sedan länge en ledande roll i Sverige inom flera ryggmärgsskadeområden men såväl omhändertagande som organisation behöver stärkas. Ett Ryggmärgsskadecentrum, som brett samarbetar med institutioner inom Göteborgs universitet, Sahlgrenska sjukhuset, Västra Götalandsregionen, Halland och primärvård/kommuner, behöver inrättas för att kunna ta fram och förmedla kunskap samt producera skräddarsytt utbildningsmaterial för kommuner, personer med ryggmärgsskada och deras assistenter.
Professor, Tiina Rekand, är rekryterad till Ryggmärgsskadecentrum, som kommer att placeras inom Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att säkerställa internationell kvalitet på utbildning och forskning.
År: 2017
Donation: 34 152 000 kr

Stenhuset
Kategori: Kulturstipendier   År: 2010

Karolina Andersson

Operasångerskan Karolina Andersson hade inte riktigt avslutat sina studier vid Operahögskolan i Göteborg innan operahus på olika håll upptäckte hennes sångliga och sceniska talang. Hon kommer från en familj där sången alltid haft stor plats och trots intressen och universitetsstudier även inom andra ämnesområden blev det alltså sången hon fastnade för. Med en klar, hög och tekniskt mycket väl behärskad koloratursopran har hon inte överraskande gjort roller som Nattens drottning och Pamina i Trollflöjten, Zerlina i Don Giovanni, Blondchen i Enleveringen ur Seraljen och Miss Wordsworth i Albert Herring, med den förstnämnda rollen på Göteborgsoperan säsongen 2009/10 som en av höjdpunkterna i sin hittillsvarande karriär.

Foto: Niclas Löfgren

Vill du veta mer om de stipendier och bidrag vi delar ut varje år?

eller följ oss på Twitter och Instagram