Aktuellt

FARTYGSDOP I STRÅLANDE SOL

Rehabcentret Treklöverhemmet har tack vare en donation från Stenastiftelsen kunnat skaffa en specialbyggd båt, som också kan ta ombord rullstolsburna. Nu är det fritt fram för alla oavsett handikapp att kunna komma ut på havet och ta sig i land på en ö i kustbandet.

Madeleine Olsson Eriksson – ny medicine hedersdoktor

Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Ryggmärgsskadecentrum etableras i Göteborg

En ryggmärgsskada kan innebära allt från lätta motoriska och sensoriska problem till totalförlamning. Varje år skadas och insjuknar ett 50-tal personer i VGR. Göteborg har sedan länge en ledande roll i Sverige inom flera ryggmärgsskadeområden men såväl omhändertagande som organisation behöver stärkas. Ett Ryggmärgsskadecentrum, som brett samarbetar med institutioner inom Göteborgs universitet, Sahlgrenska sjukhuset, Västra Götalandsregionen, Halland och primärvård/kommuner, behöver inrättas för att kunna ta fram och förmedla kunskap samt producera skräddarsytt utbildningsmaterial för kommuner, personer med ryggmärgsskada och deras assistenter.
Professor, Tiina Rekand, är rekryterad till Ryggmärgsskadecentrum, som kommer att placeras inom Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att säkerställa internationell kvalitet på utbildning och forskning.
År: 2017
Donation: 34 152 000 kr

Stenhuset
Kategori: Kulturstipendier   År: 2010

Karin Johansson

Smyckekonstnären Karin Johansson utforskar formvariation och materialmöjligheter. Hon har undersökt flera material, dess fördelar och dess begränsningar. Trä och silver ger olika förutsättningar just i skapandet av bärbar konst vilket det är i Karin Johanssons fall med de smycken hon skapar. Smycken av trä för dess lätthet som ger möjligheter i skala och volym samt oxiderat silver för dess variationsrikedom. I »The Butterfly Collection« har hon genom olika bearbetningar av den oxiderade silverplåten som perforering, prägling och sammanfogning skapat olika uttryck och taktila upplevelser i en till synes oändlig skala. Karin är en forskande konstnär som lämnar efter sig ett rikt material ordnat i en arkivarisk dröm och en naturnära skönhet.

Foto: Niclas Löfgren

Vill du veta mer om de stipendier och bidrag vi delar ut varje år?

eller följ oss på Twitter och Instagram