Aktuellt

FARTYGSDOP I STRÅLANDE SOL

Rehabcentret Treklöverhemmet har tack vare en donation från Stenastiftelsen kunnat skaffa en specialbyggd båt, som också kan ta ombord rullstolsburna. Nu är det fritt fram för alla oavsett handikapp att kunna komma ut på havet och ta sig i land på en ö i kustbandet.

Madeleine Olsson Eriksson – ny medicine hedersdoktor

Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Ryggmärgsskadecentrum etableras i Göteborg

En ryggmärgsskada kan innebära allt från lätta motoriska och sensoriska problem till totalförlamning. Varje år skadas och insjuknar ett 50-tal personer i VGR. Göteborg har sedan länge en ledande roll i Sverige inom flera ryggmärgsskadeområden men såväl omhändertagande som organisation behöver stärkas. Ett Ryggmärgsskadecentrum, som brett samarbetar med institutioner inom Göteborgs universitet, Sahlgrenska sjukhuset, Västra Götalandsregionen, Halland och primärvård/kommuner, behöver inrättas för att kunna ta fram och förmedla kunskap samt producera skräddarsytt utbildningsmaterial för kommuner, personer med ryggmärgsskada och deras assistenter.
Professor, Tiina Rekand, är rekryterad till Ryggmärgsskadecentrum, som kommer att placeras inom Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för att säkerställa internationell kvalitet på utbildning och forskning.
År: 2017
Donation: 34 152 000 kr

Stenhuset
Kategori: Kulturstipendier   År: 2010

Johan Linton

Formgivaren Johan Linton kan också tituleras möbelformgivare, forskare eller grafisk formgivare, men detta ger bara en del av sanningen. Han ägnar sig åt ett självständigt och originellt utforskande av formgivningens möjligheter bortom det konventionella. I ett antal möbelprojekt har han utifrån varierande kulturella referenser skapat objekt som integrerar berättelser utöver föremålen själva. Detta arbete är förenat med ett kontinuerligt forskningsarbete som ofta tar sin utgångspunkt i ett historiskt källmaterial. Tillsammans med ett stort antal skrifter och publikationer skapas ett sammansatt och rikt verk som har både bredd och djupt. De färdiga produkterna har ofta både historiska, poetiska och funktionella citat. Johan Linton är en konceptuell formgivare, så typisk för vår tid och så unik. Han är förankrad lokalt och med referenser på en internationell nivå.

Foto: Niclas Löfgren

Vill du veta mer om de stipendier och bidrag vi delar ut varje år?

eller följ oss på Twitter och Instagram